Načini priprave zelenega čaja

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Načini priprave zelenega čaja

Med mnogimi velja splošno prepričanje, da je priprava zelenega čaja enostavna. Vendar ni. Ravno zeleni čaj je tisti, ki je med vsemi čaji med najbolj zahtevnimi za pripravo. Zaradi tega je v različnih kulturah prevladal različni način priprave.

 

V vzhodni kulturi je pri pripravi čaja pomembna velika količina čajnih lističev, majhna količina vode in kratek čas namakanja čaja. Praviloma se doda toliko čajnih lističev, da se vsaj prekrije dno skodelice ali čajnika.

Japonska priprava zelenega čaja: japonski zeleni čaji se pripravljajo pri temperaturi med 60°c in 80°c, čas namakanja pa ne sme biti daljši od dveh minut. Takšen način priprave bo dal zelenu čaju izrazito travnat priokus.

Kitajska priprava zelenega čaja: kitajski zeleni čaji se pripravljajo pri temperaturi med 75°c in 90°c, čas namakanja pa je dve do tri minute.
Druga možnost pitja kitajskega zelenega čaja je ta, da ga pijete v “dedkovem slogu”. Vse kar morate storiti je, da daste v posodo manj čajnih lističev in nižjo temperaturo vode. Čaj nato srebate skozi zobe, ki so kot cedilo. Da preprečite grenkobo čaja, pri ponovnem kuhanju čaja zamenjajte čajne lističe.

Glavno pravilo doziranja zelenega čaja v zahodni kulturi je ena čajna žlička na 2 decilitra vode. Čajne lističe pustite v posodi tri do štiri minute. Če pustite na skodelici ali čajniku pokrov, potem boste oparili čajne lističe. Prav tako je priporočljiva uporaba “odprtega” cedila, saj bodo tako imeli čajni lističi možnost, da se bodo širili brez omejitev.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Drugi dogodki

Popestrite svoj poletni piknik s koktejlom iz čaja!

Ob besedi piknik čaj ni ravno prva pijača, ki nam pride na misel. A ta osvežilen napitek tudi poleti postaja vedno bolj priljubljen, celo kot ena izmed sestavin v koktejlih. Predstavljamo vam odličen recept za koktejl iz čaja, s katerim boste navdušili svoje goste na poletni zabavi. Zeleni in beli čaj pripravite ločeno dan pred

Preberi več »

Arome v čajih

Ena izmed mnogih odlik čaja je, da mu lahko dodamo nešteto arom, pa čaj kljub temu ne bo čisto nič “nenaraven”.Okus čaja definirata že podnebje, zemlja v kateri raste in predelava. Čeprav bodo klasični pivci čaja prisegali na čaj brez dodanih arom, pa je marsikaterega pivca včasih strah piti čaj z dodano aromo, saj prevladuje

Preberi več »

Načini priprave zelenega čaja

Med mnogimi velja splošno prepričanje, da je priprava zelenega čaja enostavna. Vendar ni. Ravno zeleni čaj je tisti, ki je med vsemi čaji med najbolj zahtevnimi za pripravo. Zaradi tega je v različnih kulturah prevladal različni način priprave.   VZHODNA KULTURA (Kitajska in Japonska) V vzhodni kulturi je pri pripravi čaja pomembna velika količina čajnih

Preberi več »