Arome v čajih

Deli z drugimi:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Arome v čajih

Ena izmed mnogih odlik čaja je, da mu lahko dodamo nešteto arom, pa čaj kljub temu ne bo čisto nič “nenaraven”.
Okus čaja definirata že podnebje, zemlja v kateri raste in predelava. Čeprav bodo klasični pivci čaja prisegali na čaj brez dodanih arom, pa je marsikaterega pivca včasih strah piti čaj z dodano aromo, saj prevladuje mnenje, da je dodajanje arom v čaj nekaj umetnega. Kar pa vedno ni res.
Pri aromatiziranih čajih v razsutem stanju lahko aromo vidite kar sami. Naj bodo to koščki sadja, cvetlic ali začimbnic. Velikokrat pa na deklaraciji piše tudi, da je dodana aroma. Za marsikoga takoj signal, da je to nekaj umetnega. Pa je res?
 
 
  • EKSTRAKT: ekstrakti so aromatična sredstva, pridobljena z ekstrakcijo eteričnih olj iz listov, sadja, cvetov, korenin ali drugih delov rastline. Ta eterična olja imajo značilne vonjave ali okuse, ki jih pričakujemo od te rastline. Nekatere izvlečke lahko dobimo tako, kot da preprosto pritisnete limonino lupino za olje, druge pa zahtevajo veliko bolj zapletene načine ekstrakcije, kot so recimo namakanje vanilijevih zrn v alkoholu.
  • NARAVNE AROME: zajemajo eterična olja, oleoresine, esencialna ali ekstraktivna olja, hidrolizat beljakovin, destilat ali kateri koli proizvod praženja, ogrevanja ali encimolize, ki vsebuje aromatične sestavine, pridobljene iz začimbnega, sadnega ali sadnega soka, zelenjave ali zelenjave, užitnega kvasa, zelišč, lubja, korenine, listov ali podobnega rastlinskega materiala, mesa, morskih sadežev, perutnine, jajc, mlečnih izdelkov ali njihovih fermentacijskih proizvodov, katerih pomembna funkcija v hrani je aromatična in ne prehranska.
  • NARAVNO-IDENTIČNE AROME: Naravno-identične arome so pridobljene iz naravnih snovi s pomočjo kemične sinteze, kot je esterifikacija ali acetilacija. Končni izdelek ima enako kemično strukturo kot naravne arome, zato so te arome konkurenčne naravnim. Naravno-identični okusi so bolj stabilni kot povsem naravni aromatični izvlečki in so ponavadi občutno cenejši.
  • UMETNE AROME:  Umetne arome so ustvarjene s spreminjanjem kemične strukture molekule, ki se pojavlja v naravi, da bi ustvarili drugačen, bolj intenziven ali cenejši okus. Te molekule v naravi ne obstajajo. V večini držav je uporaba umetnih arom pri aromatizaciji čajev prepovedana. Tudi naši čaji NE vsebujejo umetnih arom.
Matcha v skledi

Volutpat suspendisse condimentum conubia velit placerat at in augue porta aliquet pretium malesuada montes ac nam ante egestas cras consectetur ipsum donec facilisi curabitur a fames sociis sagittis. A luctus non viverra vestibulum eu hendrerit scelerisque malesuada ad dis cras iaculis.

A luctus non viverra vestibulum eu hendrerit scelerisque malesuada ad dis cras iaculis aliquam netus hendrerit semper nec ac dolor eleifend orci cum quis dictumst cum bibendum montes eleifend.

A luctus non viverra vestibulum eu hendrerit scelerisque malesuada ad dis cras iaculis aliquam netus hendrerit semper nec ac dolor eleifend orci cum quis dictumst cum bibendum montes eleifend. Egestas nascetur neque commodo nunc.

Kadar aromatiziramo čaje, se aromatično sredstvo prelije ali razprši preko suhih listov, nato pa se listi čaja mešajo v velikih bobnih (skupaj z dodanimi koščki arome – koščki sadja, cvetlic, začimbnic), da se zagotovi enakomerna porazdelitev arome.

Nekateri čaji, kot recimo jasminovi, Lapsang Souchong, Milky Oolong so aromatizirani že v času predelave samega čaja. Čeprav je večina cenejših jasminovih čajev še vedno umetno aromatizirana, pa so dražji čaji z aromo jasmina aromatizirani s cvetovi jasmina le da se jasminovi cvetovi kasneje odstranijo, saj imajo krajšo življenjsko dobo kot zeleni čaj.
Čaji kot Lapsang Souchong dobijo aromo, ker so izpostavljeni dimu gorečih borovcev, ali Milky Oolong, ki je izpostavljen mlečnim aromam.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Drugi dogodki

Popestrite svoj poletni piknik s koktejlom iz čaja!

Ob besedi piknik čaj ni ravno prva pijača, ki nam pride na misel. A ta osvežilen napitek tudi poleti postaja vedno bolj priljubljen, celo kot ena izmed sestavin v koktejlih. Predstavljamo vam odličen recept za koktejl iz čaja, s katerim boste navdušili svoje goste na poletni zabavi. Zeleni in beli čaj pripravite ločeno dan pred

Preberi več »

Arome v čajih

Ena izmed mnogih odlik čaja je, da mu lahko dodamo nešteto arom, pa čaj kljub temu ne bo čisto nič “nenaraven”.Okus čaja definirata že podnebje, zemlja v kateri raste in predelava. Čeprav bodo klasični pivci čaja prisegali na čaj brez dodanih arom, pa je marsikaterega pivca včasih strah piti čaj z dodano aromo, saj prevladuje

Preberi več »

Načini priprave zelenega čaja

Med mnogimi velja splošno prepričanje, da je priprava zelenega čaja enostavna. Vendar ni. Ravno zeleni čaj je tisti, ki je med vsemi čaji med najbolj zahtevnimi za pripravo. Zaradi tega je v različnih kulturah prevladal različni način priprave.   VZHODNA KULTURA (Kitajska in Japonska) V vzhodni kulturi je pri pripravi čaja pomembna velika količina čajnih

Preberi več »